Busek: Podela Kosova jedino rešenje

Beograd i Priština su, u suštini, za podelu Kosova samo treba ubediti Brisel da se još jednom menjaju granice na Balkanu, kaže Erhard Busek.

Podeli ovaj članak sa:
  • Erhard Busek (Foto smedia)

Bivši koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek smatra da dijalog između Beograda i Prištine što pre treba dići na viši, politički nivo, a na kraju ovog procesa trebalo bi pronaći konačno rešenje za izlazak iz kosovskog čvora, koje bi moglo biti podela Kosova.

"Beograd i Priština su, u suštini, za to i samo treba ubediti Brisel da se još jednom menjaju granice na Balkanu", rekao je Busek za Večernje Novosti.

Prema njegovom mišljenju, svi detalji izlaska iz kosovske pat-pozicije mogli bi da se usaglase na nekoj vrsti "Dejtona za Kosovo", gde bi međunarodna zajednica, pre svih EU, SAD i Rusija, bili garant sporazuma.

Busek tvrdi da Srbija ne može da se nada dobijanju datuma za početak pregovora sa EU u decembru: "Očekujem da Evropska komisija, i na kraju, Evropski savet, definišu podužu listu oblasti u kojima je potrebno izvršiti neophodne reforme".

Problem, dodao je, neće biti samo normalizacija odnosa sa Kosovom, već i promene u pravosudnom sistemu, vođenju ekonomske politike...

Buseka kaže da ga ne iznenađuje zahtev Nemačke da Beograd i Priština potpišu ugovor o dobrosusedskim odnosima i poručuje da treba očekivati da najveće zemlje EU, pre svih Nemačka, postave i nove, dodatne uslove pred Srbiju, kako proces integracija bude odmicao.

"U ovom trenutku je gotovo nemoguće reći kada ćete dobiti datum pregovora. To će u velikoj meri zavisiti i od ekonomske situacije u EU, koja nije baš najsjajnija", ocenio je Busek. On, takođe, kaže da je nemoguće reći kada bi Srbija mogla da postane članica EU.

"Govorili smo da će na stogodišnjicu Prvog svetskog rata, 2014. ceo Balkan biti u evropskoj porodici, pa se to očigledno neće desiti", rekao je Busek dojajući da je pitanje je da li je realan i drugi datum koji se pominjao - 2020.

"Ali, ono što je sada već sigurno, Srbija će morati, pre ulaska u EU da prizna postojanje države Kosovo", istakao je Busek.

Busek smatra da ono što je video od poteza koje je na početku mandata vukla nova vlada ne ide u pravcu suštinskih promena u Srbiji i usklađivanja sa standardima EU.

"Imam osećaj da Srbija, a pogotovo vaši političari, stalno čekaju da se Evropa prilagodi vama, umesto da bude obrnuto. Takođe, primetan je i zaokret nove vlade ka Rusiji, što mislim da nije dobro, jer je Srbiji mesto u EU", rekao je Busek.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane