Browsing: Vesti

Momirka Vukmirović, učiteljica u penziji, nastavila je misiju sugrađanina Milorada Đokovića, koji je sada u specijalnom zatvoru kod Podujeva. Njih dvoje su simboli mesta.

Kosovska policija je u saradnji sa Carinom na planiniskom putu od sela Ranilug na Kosovu, do sela Končulj u centralnoj Srbiji, pronašla dve solare kamere za koje se sumnja da su ih postavile osobe osumjičene za krijumčarenje robe. Policija je pokrenula slučaj fotografisanje i druga neovlašćena snimanja.

„Poginule kolege novinari su se svojim životom i svojom smrću upisali u naše redove i oni nisu samo novinari Kine, oni su i naši novinari“, rekla je novinarka RTS-a i članica Uprave UNS-a Olivera Kovačević na mestu gde je na današnji dan pre 25 godina, u NATO bombarodvanju SR Jugoslavije srušena Ambasada Kine, kada je poginulo troje kineskih novinara.

“Konstantno institucionalno nasilje i etnički motivisani napadi na Srbe na Kosovu nisu propaganda već nažalost surova realnost koju živi naš narod pod režimom Aljbina Kurtija, čija je opsesija progon Srba sa Kosova došla do te mere da je zanemario potrebe samih Albanaca koji su glasali za njega”, saopštili su iz Srpske liste povodom izjave premijera Kosova da Srbija širi propagandu o nasilju nad Srbima na Kosovu.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doputovao je u SAD, gde se sastao sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, a sastanak je ocenio kao “veoma produktivan”.

Na Kosovu je, u okviru popisa stanovništva, registrovano 1.204.560 građana, rekao je direktor Agencije za statistiku Kosova Avni Kastrati ističući da, ukoliko se prikupljanje informacija nastavi ovim tempom, proces će biti uspešno završen u predviđenom roku.

Ključni izazovi medija, koji na Kosovu izveštavaju na srpskom jeziku su nedostatak kontinuiranog finansiranja, nedostatak novinarskih kadrova i nedostupnost informacija, pre svega od predstavnika institucija, rekle su u emisiji „Heroji našeg doba“ novinarke Ana Marija Ivković i Ana Ćup Marković.

Blizu sedam miliona evra vrede projekti koje Kosovo ne može da potpiše sa Savetom Evrope i Evropskom Unijom, sve dok su na snazi sankcione mere EU. U Savetu Evrope su rekli da je nepotpisivanje projekata 2023. godine sa Kosovom uticalo na ukupan učinak projekata koje ova organizacija i EU zajednički dele za Zapadni Balkan i istočnoevropske partnere.

Svetli, Vaskršnji utorak je drugi dan po Vaskrsu, kada se nastavlja proslavljanje najvećeg hrišćanskog praznika, kako u crkvenim bogosluženjima, tako i u domovima pravoslavnih vernika. Službe su iste kao i prethodna dva dana.

Za utorak se na centralnom Kosovu očekuje sunčano vreme sa povremenom oblačnošću uglavnom posle podne.