Browsing: Vesti

“Srbi su hrišćanski narod Golgote i Vaskrsenja, na Kosovu i Metohiji su naša kolevka i naš dom, naši živi i naši pokojnici”, poručio je patrijarh srpski Porfirije i ukazao na apsolutnu neistinu i pokušaj nebivalog istorijskog revizionizma, u kome se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida.

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću ponovo je zabranjen ulazak na Kosovo gde je planirao da za Vaskrs prisustvuje ponoćnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani, a da na Vaskršnje jutro prisustvuje vaskršnjoj službi u manastiru Gračanica, a potom i susretu i kucanju vaskršnjim jajima sa najmlađima u manastiru Draganac.

Kosovo je zauzelo 75. mesto, prema godišnjem Indeksu slobode medija Reportera bez granica (RSF), što je pad za čak 19. mesta u odnosu na prošlogodišnji izveštaj kada se nalazilo na 56. Srbija je ove godine zauzela 98. mesto, sedam pozicija niže u odnosu na prošlogodišnji izveštaj.

Turistička ogranizacija Gračanice (TOG) u saradnji sa Opštinskim odeljenjem za omladinui sport, organizuje treći „Vaskršnji turnir u stonom tenisu“ koji će i ove godine biti humanitarnog karaktera.

Pravoslavni vernici obeležavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti. To je dan najveće hrišćanske žalosti, poslednji u nedelji Stradanja, tokom koga ne zvone crkvena zvona. Posti se i farbaju se uskršnja jaja.

Pretežno oblačno i hladnije vreme, mestimično sa kišom, prognozira se na centralnom Kosovu ovog petka.

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Unmik-a Karolin Zijade posetila je manastir Gračanicu i razgovarala sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem.

Sa 152 glasa “za”, 61 “protiv” i bez uzdržanih, od 213 onih koji su pristupili glasanju, poslanici Skupštine Srbije su javnim glasanjem izglasali novu Vladu Srbije.

Donji dom britanskog parlamenta odobrio je predlog Ališe Kerns za Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, kojim Britanija podržava teritorijalni integritet Kosova i osuđuje napad u Banjskoj na Kosovsku policiju. Ovaj predlog Kerns je predložila nakon debate o bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, zajedno sa ambasadorom Markom Đurićem, razgovarao je sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i predstavnikom Delegacije Evropske unije o neophodnosti formiranja ZSO, poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koji je nedavno održan u Briselu, kao i o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je medijima.